Twee jaar geleden werkte ik mee aan het on-line project Vele Handen van het Zaans Archief. Via dat project nam ik deel aan een cursus oud schrift lezen die werd gegeven in het archief in Zaandam. Ik raakte aan de praat met Jan van der Male, medewerker van het archief. We hadden een gezamenlijke hobby: (model)spoorwegen. Verder vertelde ik hem over mijn werk als vrijwilliger op het Forteiland Pampus en nodigde hem uit voor een bezoek aan het eiland. Op zijn beurt nodigde Jan mij uit om de Oostzijderkerk te komen bekijken, de kerk die in de achttiende en negentiende eeuw door vele Kannen werd bezocht. Jan zit in het bestuur van de stichting die deze kerk beheert. Dus reden Carmen en ik op een dag naar Zaandam. Daar vonden we Jan, zittend op een plek naast de Wilhelminasluis. Een plek die hij, zo bleek al gauw, heel bewust had uitgekozen. Hij zat namelijk vrijwel op de plek waar heel lang geleden de herberg Spitsbergen stond. De herberg waar, beginnend met Jan Kan en Jopje Trommels zo rond 1742, heel veel Kannen de scepter zwaaiden. Hoe hij dat zo precies wist, lees je als je hieronder doorklikt.