Wilt u de verhalen uit de nieuwsbrieven nog eens lezen en heeft u het mailtje niet bewaard? Dan kan dat via deze pagina. Om snel naar het juiste onderwerp te gaan, klikt u op het gewenste onderwerp.

Mei 2021: De Tweede Wereldoorlog – Nederlands-IndiëArbeitseinsatz HongerBevrijding

Januari 2021: Antje Kan en de erfenis van Dirk Fijkesz Klaas Onrust en zijn werk bij de Artillerie InrichtingenJaap Kan en zijn schaatstochten.

Augustus 2019: Cornelis Kan en de Tiendaagse VeldtochtJacob Kan en zijn Verkade winkel – Klaas Klaaszoon Kan (ca 1660 – 1715)

April 2019: Klaas en Geertje en de doop van dochter Neeltje in Loenen aan de VechtTrijntje Exalto en Dirk Olij en hun strijd tegen de armoeChristoph Eberhard Kan en de Arbeitseinsatz.

Nieuwsbrief mei 2021

De Tweede Wereldoorlog

Mei is de maand waarin elk jaar wordt teruggekeken op de Tweede Wereldoorlog. Ook de familie Kan werd geraakt door de oorlog die begon op 10 mei 1940. Lees de herinneringen aan die dagen van Jaap Kan (1916-1999) en de reactie op de Duitse inval van Klaas Kan (1880-1946).

Nederlands-Indië

In Nederlands-Indië begon de oorlog in januari 1942. In maart probeerde een gecombineerde Nederlands-Brits-Amerikaans-Australische vloot vergeefs de Japanners te weerhouden van een landing op Java. De zoon van Bregitte Elisabeth Kan was marinier op de kruiser de Java. 

Arbeitseinsatz

Christoph Eberhard Kan (1915-1945) was zevenentwintig jaar in februari 1942. Precies de juiste leeftijd om door de Duitse bezetter verplicht te worden om in de Duitse industrie te gaan werken (Arbeitseinsatz). Hoe liep dat af? 

Honger

De laatste winter van de oorlog was een strenge winter. Vervoer van voedsel  naar de steden in het westen werd moeilijk omdat de binnenvaart door het ijs niet kon varen, auto’s niet meer reden omdat er geen benzine beschikbaar was en de spoorwegen al sinds de slag om Arnhem in september 1944 staakten. Hoe wisten verschillende families Kan te overleven?

Bevrijding

Op 3 mei 1945 waren er al geruchten dat de Duitsers hadden gecapituleerd. Het was loos alarm, maar op de avond van 4 mei werden die geruchten bevestigd. Op 5 mei was de oorlog was voorbij! 

Nieuwsbrief januari 2021

Antje Kan

In 1716 ging Antje Kan samen met twee getuigen naar de notaris om daar te laten vastleggen dat zij de dochter was van Klaas Klaaszoon Kan, ” sijnde een swager van eene Dirk Fijkes de Vries, welke in den jaare 1710 voor opper timmerman na Oostindien is gevaaren en daar overleden soude sijn”. Waarom deed Antje dat? Vaak heeft een gang naar de notaris te maken met geld. Hoe zat dat hier?

Klaas Onrust (1884 – 1936)

Klaas Onrust was de zoon van Willem Onrust en Guurtje Kan. Hij werd geboren op 23 december 1884, trouwde niet en bleef bij zijn ouders wonen. Klaas werkte bij de Artillerie Inrichtingen in Zaandam en deed erg veel vrijwilligerswerk voor verenigingen in zijn woonplaats Oostzaan. Hij was lid van de S.D.A.P (voorloper van de PvdA) en zat voor die partij in de gemeenteraad. In 1936 had hij nog twee jaar te gaan voor hij met pensioen kon en toen ging het mis!!!

Jaap Kan (1916 – 1999) en zijn schaatstochten.

Het is januari en velen houden de thermometer in de gaten. Gaat het vriezen? Kunnen we schaatsen? Het woord ‘Elfstedentocht’ valt al snel. Nee, de Elfstedentocht heeft Jaap niet gereden, maar een verwoed schaatser was hij wel. Volgens mijn Oma Kleyn kon hij wel “vijfhonderd kilometer rijden”. Toen de mensen om haar heen haar wat ongelovig aankeken, voegde ze er maar snel aan toe: “Ja, maar niet op een dag!”. Sindsdien is dit een gevleugelde uitdrukking in de familie als iemand een iets te sterk verhaal vertelt. Maar, het moet gezegd, Jaap kon goed schaatsen en reed lange tochten.

Nieuwsbrief augustus 2019

Cornelis Kan (1807-1854)

Cornelis Kan was in 1831 vierentwintig jaar oud en ingedeeld bij de 17e afdeling Infanterie als fuselier (geweerschutter). Op 2 augustus trok deze afdeling vanuit Brabant, Belgisch grondgebied binnen in verband met de opstand. Iedereen die aan deze “Tiendaagse Veldtocht” deelnam kreeg later een herinneringsmedaille. Cornelis eerst niet en later toch weer wel. Hoe zat dat?

Jacob Kan (1876-1955)

Jacob (1876-1955) was beheerder van een Verkade winkel. Op bovenstaande foto zien we Jacob achter de toonbank met op de schappen brood, beschuit, blikken met Verkade’s speculaas en sukadekoek. Was vast heel hard werken voor Jacob en zijn vrouw Antje Sibie.

Klaas Klaaszoon Kan (ca 1660-ca 1715)

Voorlopig is deze Klaas de oudste Kan waarvan we vrij zeker kunnen zeggen dat hij een voorvader is van alle personen, die vermeld staan in het overzicht van de Stamboom. Maar, hoe weten we dat?

Nieuwsbrief april 2019

Klaas en Geertje opnieuw

De vorige nieuwsbrief opende ik met een verhaal over Klaas Kan en Geertje Fijkes de Vries. In dat verhaal maakte ik duidelijk dat zij de ouders zijn van Jan Klaaszoon Kan, de man van wie al eerder duidelijk was dat hij aan het begin staat van onze stamboom. Kort na het verzenden van de nieuwsbrief vond ik bij toeval een vermelding in een doopboek die duidelijk maakt dat de zaken nog net iets anders in elkaar zitten dan eerder gedacht. Hoe zit dat?

“Heden den 6 Novem.(1686) Is gedoopt Neeltje Dochter Van Klaes klaese Kan en Geertruid fijken woonachtig tot Sardam als getuigen stonden Cornelis Gerritse Ploos en aefje Dirx zijn Huisvr.”

Trijntje Exalto (1845-1938)

Trijntje Exalto is de dochter van Maartje Kan en Arend Exalto. Het ging Trijntje en haar man Dirk Olij nu niet bepaald voor de wind. Het was armoe troef. Maar Dirk zag wel een mogelijkheid om uit de problemen te komen en schreef een brief aan de bestuurders van het Burgerlijk Wees- en Armenhuis in Zaandam. Wat was zijn oplossing?

Christoph Eberhard Kan (1915-1945)

Cornelis Eberhard Kan was zevenentwintig jaar in februari 1942. Precies de juiste leeftijd om door de Duitse bezetter verplicht te worden om in de Duitse industrie te gaan werken (Arbeitseinsatz). Hoe liep dat af?