
Anna Stroo was al vroeg weduwe. Haar man, Jacob Kan overleed op 27 augustus 1893. Hij was toen 30 jaar oud
Zoals de advertentie al vermeldt, bleef Anna achter met drie zeer jeugdige kinderen (Nicolaas 6 jaar, Pieter 5 jaar en Hendrik 4 jaar). Om verder in haar onderhoud te kunnen voorzien opende Anna een winkel, waarin ze sigaren, tabak en thee verkocht. Later was ze ook Rijksdepothoudster voor de verkoop van postzegels.


Haar winkel was gevestigd op de Lagedijk nr 78 in Zaandijk waar, zoals in de advertentie ook is aangegeven, eerder “den Heer Jan Breet woonde”. Jan Breet (1815-1892) is een van de leden van de familie Breet waarnaar het Honig-Breethuis is genoemd. Het Honig Breethuis staat naast het vroegere winkeltje van Anna. Het was in de negentiende eeuw een woning van een rijke Zaanse fabrikant en is tegenwoordig een museum (honigbreethuis.nl). Eerder meldde ik dat dit huis waarschijnlijk het koetshuis was van de familie Breet. De huidige bewoonster mailde iets anders:“Wij denken dat ons huis niet het koetshuis was (wellicht te smal en er was vroeger geen voordeur aanwezig), maar de keuken van het Honig Breet huis. We ontdekten een absurd grote keuken voor zo’n klein huis en er zat een grote schoorsteen vroeger op het huis, meerdere asputjes en een koelputje waren aanwezig. Er was ooit een doorgang naar de tuin van het museum: een deur met aan weerszijde twee raampjes.Dus achter het winkeltje van Anna zat meer dan je zou denken. De vloer is gedeeltelijk nog origineel: daar heeft Anna nog op rondgelopen!”
Anna verkocht sigaren, tabak en thee en in de kranten van die tijd vinden we regelmatig een advertentie van haar winkel.




