In 1943 was Christoph Kan (1915-1945) 28 jaar oud en zijn leeftijdsgroep werd verplicht om in Duitsland te gaan werken. Om aan de oproep gehoor te geven moest hij een paspoort aanvragen (en de benodigde onkosten voor die aanvraag waarschijnlijk ook nog zelf betalen). De paspoortaanvragen uit die periode zijn bewaard gebleven en we zien hieronder de aanvraag van Christoph Eberhard Kan.

Christophs paspoortaanvraag i.v.m. de tewerkstelling in Duitsland.

Wie niet wilde, had twee mogelijkheden: aantonen dat hij in Nederland bij een bedrijf werkte dat werkzaamheden verrichtte voor het Duitse leger, of onderduiken. Waren die twee mogelijkheden niet beschikbaar dan zat er niets anders op dan te gaan. Christoph vertrok op 31 augustus 1942. Hij had 10 gulden 50 ontvangen vanwege de reiskosten en 4 gulden “verteringsgeld” gekregen.

De transportlijst waarop Christoph staat vermeld als ‘Zimmerer’. Vertrek: 31 augustus 1942 naar Hamburg.

Hij is nog een keer (van 10 tot en met 23 december 1943) met verlof bij zijn ouders in Amsterdam terug geweest, maar aan het einde van de oorlog kregen zijn ouders bericht dat hij was overleden. Zijn overlijdensbericht (zie hieronder) vermeldt dat hij op 3 maart 1945 is gestorven in het kamp Langer Morgen in Hamburg-Wilhelmsburg.

Vertaling van de tekst op het gedenkteken: “Van 1943 tot het einde van de oorlog stond hier een “werkopvoedingskamp” van de Geheime Staatspolitie (Gestapo). Hierin kwamen arbeiders terecht, die beschuldigd werden van een vergrijp tegen de arbeidsdiscipline. Onder hen waren vele buitenlandse dwangarbeiders. De “werkopvoeding” in het kamp duurde in de regel meerdere weken. Meer dan 100 kwamen als gevolg van de onmenselijke behandeling, het zware werk en ontoereikende voeding om het leven. Wie niet wou buigen, verdween als “asociale” in het concentratiekamp”. Waarom Christoph in dit kamp terechtkwam is niet bekend. Op de een of andere manier is hij tegen de Duitse voorschriften ingegaan.

Na de oorlog werd Christoph herbegraven op het Nederlandse ereveld te Hamburg-Ohlsdorf