Vliegen was in de jaren twintig van de vorige eeuw nog niet zo normaal als nu. Op 17 mei 1920 maakte de KLM haar eerste commerciële vlucht van Schiphol en de “vliegerij” had nog lang het stempel van pionieren. Bijgaand krantenstukje meldt dat in 1928 in de maand januari 306 vliegtuigen “van het regelmatig burgerluchtverkeer” de luchthaven Schiphol aandeden. Ruim negentig jaar later, in januari 2019, waren dat er 37.185.

Het toestel waar Jaap mee vloog, de PH-AET Fokker FVIIa

Jaap Kan (1916 – 1999) was erg geïnteresseerd in vliegen en zijn toekomstdroom was piloot worden. Op 18 augustus 1932 kon hij in ieder geval een klein stukje van zijn droom waar maken. Hij maakte met de KLM (voor Nederland en de Koloniën N.V.) een rondvlucht boven Amsterdam en legde een afstand van 40 kilometer af. De foto op het vliegbewijs toont een Fokker vliegtuig met de registratieletters PH-AEB. Jaap vloog, zoals op het vliegbewijs is ingevuld, met de Fokker PH-AET (een Fokker FVIIA), een toestel dat sinds 28 februari 1929 bij de KLM in dienst was.

Uiteindelijk ging het toch mis met die toekomstdroom. Wat was het geval? Toen Jaap nog een kleuter was had hij een buurmeisje, Geertje. Samen speelden ze buiten en dat ging op een gegeven moment verkeerd toen Geertje een putdeksel optilde, Jaap zijn hand in het putje stak en Geertje het putdeksel iets te vroeg losliet. Jaap hield er zijn hele leven een stijve rechter wijsvinger aan over. Toen Jaap na zijn HBS-periode aangaf dat hij piloot wilde worden, schreef zijn vader een brief naar het Ministerie van Waterstaat, afdeling Luchtvaart, met de vraag of piloot worden met een onbuigbare rechter wijsvinger wel mogelijk was. Zie het antwoord hieronder:

Helaas dus. Het ging niet door. Wat een te snel vallend putdeksel al niet kan veroorzaken. Maar we moeten buurmeisje Geertje Sluis niet te zwaar vallen. Door die stijve rechterwijsvinger werd Jaap ook afgekeurd voor militaire dienst. Met zo’n vinger kon je de trekker van een geweer niet overhalen. Dat bespaarde hem in ieder geval vijf dagen oorlog in mei 1940 en een krijgsgevangenschap met dwangarbeid in Duitsland vanaf 1943.